Istoria Doulton®

John Doulton – piatra de temelie
In ajunul bataliei de la Waterloo din 1815, John Doulton incepe un parteneriat de afaceri de vaduva Martha Jones, care a mostenit de la sotul ei un atelier de ceramica in Vauxhall Walk, Lambeth, pe malurile raului Tamisa.
Preotul ei, John Watts se alatura si el afacerii, noua firma numindu-se Jones, Watts and Doulton Company. Astfel John Doulton pune bazele primului atelier ceramică plecand la drum intr-o calatorie fantastica.
Primele produse ale sunt simple busturi ceramice, figurine, borcane, conserve și tacamuri. Influentat totusi de progresul neincetat al Revolutiei Industriale, Doulton pune la randul sau accent pe aplicatiile industriale pentru tehnologia ceramica. In acest moment apare fiul sau, Henry, care va purta aceasta traditie a ceramicii Lambeth catre varf.
 
Henri Doulton – Inovatorul
In 1826, Henry Doulton pune la punct conceptul de filtru de apa din ceramica contemporana. El descopera ca filtrarea apei prin ceramica poroasa ar împiedica oamenii sa se imbolnaveasca de holera si febra tifoida, afectiuni care erau larg raspandite in zona Londrei, provocand mii de victime.
Regina Victoria
La sosirea Reginei Victoria pe tron, Henri Doulton a era deja un producator recunoscut de filtre ceramice pentru uz casnic si industrial, modele fiind sub forma unui corp cilindric de diferite dimensiuni. În 1835, Regina Victoria recunoaste pericolele de sanatate alei apei de baut si ii cere lui Henry Doulton sa produca un filtru de apa pentru curtea regala.
Doulton creeaza un filtru gravitational care combina tehnologia unui filtru ceramic cu cerintele epocii artistice de la aceea vreme.
 
  Mai tarziu, Louis Pasteur prin cercetarile sale asupra bacteriilor si parazitilor, fac posibila concentrarea eforturilor cercetarii si dezvoltarii filtrului Doulton prin crearea unui cartus ceramic poros capabil sa filtreze microorganisme mici. Cu progresele lui Pasteur in microbiologie, creeaza primele cartuse ceramice micro-poroase (pământ de diatomee) capabile sa indeparteze bacteriile cu o eficientă de peste 99%
Ca un foc de preerie, produsele Doulton® sunt adoptate rapid de fortele armate, spitalele din tot imperiul Britanic ca fiind solutia perfecta pentru o apa potabila de calitate.
In 1862, filtrele Doulton® prezentate la Expozitia Internationala din Kensington primesc cu mandrie insemnele Casei Regale din partea reginei Victoria.
 
Regele Edward

In 1901, regele Edward al VII-lea il citeaza pe Henry Doulton, iar in 1902 ii confera mandatul regal și dreptul specific de a folosi titlulatura „Royal” pentru munca sa in domeniul filtrarii apei potabile.

De-a lungul timpului sunt castigate si alte onoruri la marile expoztii internationale din Chicago si Paris dar si la cele de specifice domeniului de activitate. 
De la introducerea sa în 1906, filtrele de apa Doulton® sunt larg utilizate pentru a raspunde cerintelor din ce in ce mai sofisticate privind apa pentru consum casnic sau industrial. Ceramica Doulton® este utilizata in prezent in peste 140 de tari.

You must be logged in to post a comment.